A nyílászáróba helyezhető légbevezetők és szellőzők alkalmazása.

A légbevezetők két nagy csoportba sorolhatók: nyílt égésterű gáz készülékek esetén  és komfortterek szellőztetésére alkalmazható légbevezetők . A légbevezetők új és régi típusú nyílászáróba egyaránt behelyezhető bemarással. A bemarást a műanyag nyílászáró esetén a szárnyon és a tokon is el kell végezni, mivel a légbevezetők belső egységből és külső egységből állnak.
A légbevezetők belső egysége nyílt égésterű készülékeknél fix hozamú, azaz nem lezárható (automatikusan és folyamatosan nyitva van így biztosítja a levegő cserét  pl Isola 2.45 ) vagy hidroszabályozású (légbevezető automatikusan szabályozza a levegő áramlását a helyégben pl Aera Hy ).

A komfort terek szellőztetése esetén használható légbevezető fix hozamú lezárható a felhasználó mechanikusan szabályozhatja a levegő mozgását (kézzel  nyithatja vagy zárhatja a légbevezetőt  pl Tip-Vent vagy magasabb műszaki tartalommal Isola Hy Plusz). A külső egység általában esővédőből és rovarrácsból áll. A két külső egység csak akkor szerelhető fel ha a nyílászárón nincs külső tokos redőny. Amennyiben nincs redőny felszerelve, akkor a légbevezető külső esővédő egysége bővíthető akusztikus egységgel, ami persze a külső zajhatás szűrésére alkalmas. Ha van külső tokos redőny, akkor csak a külső lapos rovarrács szerelhető fel természetesen. A fent felsoroltak során nagyon fontos a megfelelő  méretű és típusú légbevezető kiválasztása. Légbevezetők és szellőzök  nyílászáróba történő bemarása során fontos a megadott nyílás kimarása a szárnyon és a tokon, mert ez biztosítja hogy a készülék a megadott léghozamot biztosítani tudja az adott légtérben.

Nyílászárók és beépítésük
Nyílászárók lehetnek homlokzati vagy belső nyílászárók.Gyártási anyagában lehet műanyag, fa, alumínium vagy ezek kombinációja.A homlokzati nyílászárók ablak, erkélyajtó, bejárati ajtó tetőtéri ablak beltéri nyílászáró nevéből adódóan beltéri ajtó és belső terek elválasztására alkalmas térelválasztó falak szerkezetek.

A  megfelelő ár érték arányban kiválasztott   kültéri homlokzati nyílászárók nagymértékben javíthatják otthonunk komfort minőségét, fontos szempont, milyen energetikai minősítést szeretnénk elérni lakóingatlanunknál. A megfelelő módon kiválasztott nyílászárók beépítése történhet szabad nyílásba, meglévő régi nyílászáró tokjába vagy meglévő nyílászáró kibontásával . A szabad nyílásba történő beépítés általában új építésű ingatlanoknál van előre kiválasztott tervrajz alapján. A tervrajzban megadott típusú és méretű homlokzati és belső nyílászárók megadásával. A meglévő nyílászáró csere  történhet tokba építéssel vagy bontással .A tokba építés az esetek nagy részében költséghatékonyabb megoldás ,itt a meglévő nyílászáró tokját felhasználva történik a beépítés. A bontás – beépítés a régi nyílászáró teljes kibontása után a kapott nyílásba történik az új nyílászáró beépítése.

A  megbeszélt beépítés alkalmával a nyílászárók  tokrögzítő csavarral vagy rögzítő füllel rögzítésre kerülnek, a szerelési hézagot purhabbal szükséges kitölteni.  A purhab levágása után tokba építésnél leggyakrabban alkalmazott  eljárás a takaró profillal történő takarás ,ennek az eljárásnak plusz költség vonzata van, de esztétikus és gyors megoldást kínál. Szabad nyílás és bontással történő beépítések esetén a puhabot levágás után  rávakolással ,gletteléssel szükséges elfedni, a szabadon hagyott purhab idővel kipereg a szerelési hézagból és esztétikailag nem nyújt szép látványt .
A műanyag ablakok, nyílászárók hőszigetelési képességét a kamrák száma, továbbá az üvegek rétegének száma határozza meg. A legjobb minőségű hőszigetelő ablakok üvegrétegeit, gázzal töltik fel, a még jobb hőszigetelés érdekében. A műanyag nyílászárók a fával ellentétben ellenállók a napfénnyel szemben és nem korhadnak, nem fakulnak ki. Tisztán tartásuk egyszerű és az áruk is kedvező.
A fából készült  rendkívül esztétikusak. Viszont mivel természetes anyagról van szó, az idő múlásával számolnunk kell a fa állapotának romlásával. A fa nyílászáró általában drágább. A  beépítés előtt a natúr fa nyílászárót felület kezelni szükséges   , de karbantartása a beépítés után is  nagyobb körültekintést igényel.

Az alumínium nyílászárók egyik legfontosabb előnye a rendkívüli stabilitás. Mivel az alumínium nagyon jó mechanikai tulajdonságokkal rendelkezik .  Az alumíniumból gyártott nyílászárók szinte  örökéletűek. Az alumínium nem rozsdásodik, nem deformálódik, szerkezetileg könnyű, magas a szín tartóssága, utólagos kezelést nem igényelnek.

Redőnyök, mint igazi árnyékoló rendszerek

Leggyakrabban alkalmazott  redőnyök műanyag vagy alumínium egymásba kapcsolt  lamellákból állnak, melyek egy úgynevezett  redőnypalástot  alkotnak . A redőny palást tengelyre tekeredik a  megfelelően kiválasztott redőny dobozba és két oldalt   egysoros vagy kétsoros  lefutó lábba mozgatható .Egysoros lefutó láb sima redőny kétsoros lefutó láb kombi redőny esetén használható. Kombi redőny (szúnyoghálóval egybe épített redőny rendszer) esetén nagyobb méretű redőny doboz szükséges. Az árnyékolás mellet egyre nagyobb hangsúlyt kap a biztonság is. A lindab tokos új típusú redőny műanyag lamellával  inkább csak árnyékolásra alkalmas ezzel szemben az alumínium tokos redőny alumínium lamellával már  biztonság technikailag is megállja a helyét ha  feltolás gátlóval kérjük vagy az alsó  záró elemet kulcsossal zárhatóra.
A redőny mozgatása kézi, zsinóros, gurtnis vagy motoros kapcsolóval, rádiós távirányítóval.

A redőny típusai:

Külső tokos redőny ,

Vakolható tokos redőny és

Ablakra épített  felső tokos redőny

A külső tokos redőnyök: Utólag szerelhető a beépített nyílászáróra ,redőny előkészítés   nélkül valamennyit elvesz a nyílászáró üvegfelületéből.
Vakolható tokos redőnyök ugyan csak külső tokos változat, ahol a tok síkja egybeesik a  ház  falának a síkjával . A  tok eleje vakoltató  és emiatt  a ház falával megegyező színre színezhető. A nyílászáró fölött előre kialakított nyílásba úgynevezett teknőbe kerül a redőny doboz , így nem vesz el a nyílászáró üvegfelületéből . Általában új építésű családi házaknál alkalmazzák ezt a típust.

Az ablakra épített felső tokos redőnyök kapcsoló elem segítségével, illetősínnel kapcsolódik a nyílászáró tokjához, két oldalra pedig oldalfüllel rögzül a szerkezethez.Az ablakra épített redőnyök doboza természetesen szigetelt.A nyílászáróval együtt építhető be,összehangolt tervezést és kivitelezést és szakértelmet igényel.